İçeriğe geç

Hasba Ne Demek

Hasba türkçe ne demek?

Orijinal dilinde “hasbe” olarak yazılan kelimenin sözlük anlamı çakıl taşıdır. Çoğunlukla kadınlar için kullanılan bu kelime, karşı tarafı küçümsemek ve hor görmek anlamına gelir.

Hasba nın anlamı nedir?

HASBA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım’ın 1308/1892’de bağımsız olarak yayımlanan uzun öyküsü. Eser, “Kariînime” önsözüyle yayımlanmıştır. Bu önsöz, Nabizade Nazım’ın romanı ile anlatısı arasındaki farkı göstermesi ve öykünün kurgusundaki gerçekçi ve natüralist unsurları vurgulaması açısından önemlidir.

Argoda haspa ne demek?

HASPA NEDİR? Haspa, uygunsuz özelliklere sahip kadınlar veya kızlar için aşağılayıcı bir kelimedir. Halk arasında ‘haspam’ olarak, sahiplik eki alarak kullanılır. Kızları veya kadınları kızdırmak için şaka veya alaycı bir şekilde söylenen bir kelime olarak tanımlanır.

Haspam nerelerde kullanılır?

Türk Dil Kurumu’na göre Haspam, uygunsuz ve yakışıksız özelliklere sahip kız ve kadınlar için kullanılan bir kelimedir. Kadınlar için saldırgan bir kelimedir. Kullanımı ve telaffuzu uygunsuz bir kelimedir.

Arapça haspa ne demek?

haspa – Nişanyan Sözlüğü. ḥaṣba(t) حصبة “1. çakıl taşı, 2. deride bulunan her türlü kabarcık, çiçek hastalığı, kızamık”.

HASB ne demek?

Mal, din, millet.

Şıllık ne anlama gelir?

Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Şıllık tatlısı isminin etimolojik kökeni, Kürtçe yaş (yaş) kelimesinin karşılığı olan Şil (Şıl) kelimesinden türemiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinde ıslak mantı olarak bilinir. Dökme karışımına ceviz sarılır, şerbetle karıştırılarak servis edilir.

Hasba çıkarmak ne demek?

Haşhaş yapmak. (Haspam nereden gelir?

Yaşlılar “haspam”ı sever… “Bu havaya bak”, “Hepsi büyük ve küçük”, “Kendini kim sanıyorsun, cüce!” gibi. Bunu genellikle şu anlamda kullanırlar. “Haspam” küçümsemenin en tatlı biçimidir. Bu garip kelime Arapça kaynağında “çakıl taşı” anlamına gelir.

Haspam mı haspam mı?

Kelimenin doğru yazımı nedir? Cevap: Haspam!

Deyyus ne anlama gelir?

TDK’ya göre “Deyyus” kelimesi küfür olarak yorumlanıyor ve karısının ya da kendisine çok yakın bir kadının namusunun lekelenmesine göz yuman, aldırış etmeyen ve erkeklerle dışarı çıkan kişiyi ifade ediyor.

Paspal ne anlama gelir?

Paspal kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Cevap: Bakımsız, pasaklı, kirli (kimse, kılık değiştirmiş, vb.)

Bıcırık ne demek?

Bıcırık kelimesi küçük, zayıf ve kırılgan anlamına gelir. Ancak bu kelime aynı zamanda tatlı ve dost canlısı anlamında da kullanılır.

Hısım ne anlama gelir?

Akraba olmak: Evlilik yoluyla akraba olmak. Akraba olmak: Akraba olmak.

Sünepe nedir ne anlama gelir?

Sünepe aynı zamanda uyuşuk, korkak, uysal insanları da ifade eder.

Hasbah ne demek?

Hasbahçe, Osmanlı padişahlarının saray sınırları içindeki bağlar, bahçeler, meyve bahçeleri ve gül bahçelerini ifade eder. Topkapı Sarayı’nın ana alanlarını çevreleyen bahçeler çeşitli müştemilatlar, villalar, köşkler ve spor sahalarıyla doluydu.

Haspam Türkçe mi?

Yaşlılar “haspam”ı sever… “Bu havaya bak”, “Hepsi büyük ve küçük”, “Kendini kim sanıyorsun, cüce!” gibi. Bunu genellikle şu anlamda kullanırlar. “Haspam” küçümsemenin en tatlı biçimidir. Bu garip kelime Arapça kaynağında “çakıl taşı” anlamına gelir.

Hasbi Arapça ne demek?

Dilimize Arapçadan gelen Hasbi kelimesi, Hasbeten Lillah kelimesinin kısaltılmışıdır. Hasbeten Lillal, Allah’ın rızasını kazanmak anlamına gelirken, Hasbi ise hiçbir karşılık veya mükafat beklemeden anlamına gelir.

Haspa kimin eseridir?

Nabizade’nin uzun öyküleri şunlardır: Hatıralarım (1304/1888), Bir Hatıra (1307/1891), Zavallı Kız (1307/1891), Sevda (1308/1892), Güzel Kaldı (1308/1892), Karabibik (1307/1892). 1891), Haspa (1308/1892), Seyyie-i Tesamüh (1308/1892).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir