Isparta’nın hangi bitkisi meşhur?
Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin %90’ını oluşturmaktadır. Üretici tarafından hasattan sonra taze veya kurutulmuş olarak satılan lavanta çiçekleri, fabrikalarda işlenerek krem, sabun, yağ ve kolonya gibi ürünlere dönüştürülmekte ve tüketicilere ulaştırılmaktadır.
Isparta’da en çok ne yetişir?
Meyve ürünleri arasında elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizin önde gelen üreticisi olan gül üretiminin yanı sıra tahıllar, baklagiller ve endüstri bitkileri de Isparta tarımında önemli bir yer tutmaktadır.
Isparta neyi ile meşhurdur?
Isparta, Isparta ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Şehir, eşsiz el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile bilinir.
Isparta’da hangi çiçek yetiştirilir?
Türkiye’de endüstriyel üretim sadece Isparta’da yapılabiliyor. Dünya güllerinin yüzde 65’i burada yetişiyor. Isparta gül yağının yüzde 61’ini kendisi üretiyor, lavanta ve zambakta da öncü olmuş.
Isparta Lavanta Bahçeleri hangi ayda çiçek açar?
Bu bölgede lavanta özellikle haziran ayında çiçek açmaya başlar ve çiçeklenme dönemi kademeli olarak yaklaşık 45-50 gün sürer. Çiçeklenme döneminde köy tam anlamıyla mor renge bürünür. Çiçeklenme döneminde bu görsel şölen özellikle fotoğrafçıların ilgisini çeker.
Isparta’nın doğal güzellikleri nelerdir?
Isparta geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır: Dedegöl Dağı, Melikler Yaylası, Gölcük Tabiat Parkı, Kızıldağ Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Pınargözü Mağarası, Yazılı Kanyon Milli Parkı ve Zindan Mağarası.
Isparta geçim kaynağı nedir?
Isparta ilçe merkezinde tarım sektörünün payı %19,38, sanayi sektörünün payı %14,86, inşaat sektörünün payı %5,24 ve hizmet sektörünün payı ise %59’dur.
Isparta’nın eski adı nedir?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Isparta’nın neyi meşhur gül?
Isparta Gülü Gülün tarihi en az insanlık tarihi kadar eskidir. Gülün insanlık tarihindeki yeri ve önemi gerçekten büyüktür. Tarihin her döneminde gül, insanlığın dikkatini çekmiş ve kraliçelerin, sultanların ve hükümdarların gözdesi ve elçisi olmuştur.
Ispartadan hediyelik ne alınır?
Isparta’ya vardığınızda; gül suyu, gül sepetleri, gül mumları, gül yağı, Türk gülü kokusu ve gül reçeli gibi taze seçenekler hediyelik olarak satın alınabilir.
Isparta’da ne yemeli?
Isparta’da ne yenir?Fırın KebabıBanak.Sazan balığı dolgulu plastik yufka ekmeği.Yalvaç GüllacıDirgit.Şalgam ÇorbasıTatar MantısıDiğer ürünler…
Gelendost ismi nereden gelir?
Arap seyyah İbn-i Bibi’nin Kısa Selçuklu İsimleri’nde “Gelende” Anadolu Selçuklu Sultanı’nın yazlık ikametgahı ve eğlence şehri olarak geçmektedir. Fatih Sultan Mehmet döneminde “Gelende” ismi “Gelendost” olarak değiştirilmiştir.
Isparta’da ne yetişir?
Isparta ve çevresinde yetiştirilen tarım ürünleri arasında gül, elma ve kiraz önemli bir yer tutmaktadır.
Isparta gülleri nasıl?
Isparta gülü aynı zamanda yağ gülü olarak da bilinir. Pembe, yarı çift, güçlü kokulu, çok yıllık, kazık köklü, dikenli ve kışa dayanıklı çalı benzeri bir gül türüdür. Yağ gülünün kanopisini oluşturan gövdelerde daha sonra yaprakların veya sürgünlerin geliştiği tomurcuklar bulunur.
Lavanta endemik mi?
1.000 m’ye kadar boylanabilen endemik otsu bir bitkidir.
Isparta’ya gül nereden geldi?
Gülün Tarihçesi: Gül, 1889 yılında Ispartalı Müftüzade İsmail Efendi’nin Bulgaristan’daki görevi sırasında Isparta’ya getirdiği bir gül fidanı ile şehrimize gelmiş, bu fidan dikilerek bölgemize adapte olmuş ve yayılmıştır. Gülün, I. Dünya Savaşı’ndan önce Isparta’dan çevre illere yayıldığı bilinmektedir.
Isparta geçim kaynağı nedir?
Isparta ilçe merkezinde tarım sektörünün payı %19,38, sanayi sektörünün payı %14,86, inşaat sektörünün payı %5,24 ve hizmet sektörünün payı ise %59’dur.
Isparta’da gezilecek yerler Isparta’nın neyi meşhur?
Isparta Gezilecek Yerler: Eğirdir Gölü, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Pınargözü Mağarası, Pisidia Antiokheia Antik Kenti. Kovada Gölü Milli Parkı, Aksu Zindan Mağarası, Eğirdir Kalesi. Gölcük Tabiat Parkı. Daha fazla makale…
Lavanta endemik mi?
1.000 m’ye kadar boylanabilen endemik otsu bir bitkidir.