Kapora Sözleşmesi kimde kalır?
Depozito iki farklı şekilde yapılır: yazılı veya sözlü. Ancak, yazılı bir anlaşma yapmak ve uygun bir depozito yatırmak en iyisidir. Bu aşamada bir sözleşme yapılmalıdır. Sözleşme sayesinde hem alıcı hem de satıcı güvende kalır.
Ev sahibine verilen kapora geri alınır mı?
Sözleşme veya makbuz olmadan herhangi bir ödeme yapmamanız önerilir. Sözlü anlaşmaların yasal bir geçerliliği yoktur. Sözleşme varsa; ev sahibi depozito almasına rağmen evi kiralamayı reddederse, kiracı ödenen tutarı geri alabilir.
Alıcı vazgeçerse kapora ne olur?
Aracın toplam fiyatının bir kısmı yasal olarak teminat olarak yatırılabilir. Alıcı teminatı ödedikten sonra aracı satın almamaya karar verirse, ödenen tutar satıcının politikasına bağlı olarak iade edilir veya satıcıya ait olur.
Kapora gönderirken açıklamaya ne yazılır?
Eğer depozito online olarak yapılmışsa, açıklama kısmına ücretin transfer sebebi yazılmalıdır. Ödeme yapılmadan önce sözleşme imzalanmalıdır. Sözleşmede ödeme sebebi, tutar, ödemenin kime yapıldığı, ihraç tarihi ve satışın hangi tarihte gerçekleşeceği gibi bilgiler yer almalıdır.
Kapora ev sahibine mi verilir emlakçıya mı?
Depozito, kiracının kira sözleşmesini imzalamadan önce ev sahibine ödediği bir garantidir. Bu garanti, ev sahibine kiracının evi sözleşmeye uygun şekilde kullanacağına dair güvence verir. Kiracı, kiralama süresinin sonunda evi iyi durumda iade ederse depozito iade edilir.
Kapora iade etmemek suç mu?
Mevduat Dolandırıcılığı Cezası Basit bir dolandırıcılık olduğu tespit edilirse, ceza 1,5 ila 7,5 yıl hapis ve 7500 güne kadar para cezası olacaktır. Ancak, mevduat dolandırıcılığı genellikle Yüksek Mahkeme tarafından nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edilir.
Kapora hangi hallerde iade edilmez?
Ayrıca, bir tür depozito olan güvenlik depozitosu, evi tutmaktan vazgeçtiğinizde iade edilmez. Başka bir deyişle, depozito, evi başkasına kiralamadan belirli bir süre sizin için tutmak için ödenir. Bu süre sona erdiğinde veya evi kiralamaktan vazgeçtiğinizde, ev onu verdiğiniz kişide kalır.
Kapora verirken nelere dikkat edilmeli?
Sözleşmede aşağıdaki bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekmektedir: Ödeme tarihi, yani depozitonun geçerlilik süresi. İptal ücretinin tutarı.
Sözleşme yoksa kapora geri alınır mı?
Sözleşmede veya mahalli örfte aksi öngörülmedikçe teminat, esas alacaktan mahsup edilir. Madde 177/2 TBK. Maddeden anlaşılacağı üzere, sözleşmede veya mahalli örfte aksi öngörülmedikçe teminat, esas alacaktan yani mahsuptan mahsup edilir.
Kapora kaç gün geçerlidir?
Depozito sözleşmesi için belirlenmiş bir son tarih yoktur.
Kaporayı geri almak için ne yapmalı?
Bu nedenle, satış gerçekleşmezse mülk satışlarında ödenen tüm depozitolar iade edilmelidir. Depozito iade edilmezse, kişi temerrüde düşmüş olur. Depozitoyu geri almak isteyen herkes satıcıya bir hatırlatma göndermeli ve onu temerrüde düşürmelidir.
Kapora hangi durumlarda yanar?
Ürün zamanında satın alınmazsa, teminat kaybolur ve teminat iade edilmez. Bu nedenle rehin verenin ürün için belirtilen süreyi aşmaması gerekir. Aksi takdirde teminat iptal edilir, teminat iade edilmez ve ürünü/malları satan kişide kalır. Tekrar satışa sunma hakkı vardır.
Emlakçıya verilen kapora geri alınabilir mi?
Depozitonun “bağlantı parası” olarak kabul edildiği sözleşme. Sözleşmenin akdedildiğinin kanıtı ve depozito olarak yapılır. Bu nedenle verilen para, altta yatan alacaktan düşülür. Ayrıca sözleşmeden çekilme durumunda depozito alıcıya iade edilir.
Kapora helal mi?
Müşteri satın alma sözleşmesini imzalar ve kararlaştırılan ürünü veya hizmeti kullanırsa, ödenen depozito toplam fiyata yatırılır. Alıcı satın alma işlemini tamamlamazsa, ödenen depozitonun tamamı iade edilir. İslam hukukçuları arasında oy birliğiyle caiz kabul edilen depozito iade edilebilir bir depozitodur.
İbandan gönderilen kapora geri alınır mı?
Depozito beyanı ile transfer edilen para, TBK 177 kapsamında bağlantı ücreti olarak kabul edilir. Sözleşmenin geçersiz olması veya herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde, teslim edilen eşyaların iade edilmesi gerekir. Depozito yani bağlantı ücretinin de iade edilmesi gerekir.
Kapora sözleşme yerine geçer mi?
HUKUKUMUZDA DEPOZİTO KAVRAMI YOKTUR, ancak sözleşme akdedilirken yapılan ödeme “bağlayıcı para” (depozito parası) ve “ödeme parası” olarak iki farklı biçimde tanımlanmıştır. Dolayısıyla ödenen depozito bir “bağlantı parası” ise, sözleşmeden çekilme durumunda bile alınan tutar iade edilecektir.
Verilen kapora geri nasıl alınır?
Bu nedenle, satış gerçekleşmezse mülk satışlarında ödenen tüm depozitolar iade edilmelidir. Depozito iade edilmezse, kişi temerrüde düşmüş olur. Depozitoyu geri almak isteyen herkes satıcıya bir hatırlatma göndermeli ve onu temerrüde düşürmelidir.
Kapora sözleşmesi Nerede Yapılır?
Depozito ile emlakçı ile sözleşme imzalanabilir. Bu sözleşme, emlakçı ile olası bir satıştan çekilmeye karşı depozito anlaşması imzalanması anlamına gelirken, alıcının ve satıcının haklarının korunması anlamına gelir.
Kapora sözleşmesi noterde yapılır mı?
Gayrimenkul alım satımlarında teminat aranmaktadır. Türk Borçlar Kanunu’na göre gayrimenkulün devrine ilişkin sözleşmeler (satış vaadi şeklinde) ancak noterde veya tapuda yapılabilir.