Kastamonu hangi Türk boyundandır?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Kastamonu Daday ismi nereden gelmiştir?
Daday ilçesinin binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihi vardır. Daday ismi Türk-İslam döneminden önce Dadybra idi. 6. yüzyılda yaşamış Harekles’in (Synekdemos) eserinden öğreniyoruz. Ayrıca Dadybra kelimesinin orman yetiştirmeye elverişli toprak anlamına geldiği de söylenmektedir.
Sinop hangi Türk boyundandır?
Çepniler, esas olarak Doğu Karadeniz bölgesine yerleşmişler ve bu bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. Çepniler; özellikle Güvenç Abdal olmak üzere, 1071 yılında Anadolu’nun, 1277’den itibaren Sinop’tan Trabzon’a kadar olan Karadeniz bölgesinin yerleşmesinde etkin rol oynamışlardır.
Tosya hangi Türk boyu?
Bayat Aşireti: Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bulunan Bayat Aşireti, bölgenin tarihinde iz bırakmış önemli bir unsurdur. Bu boyun izleri şehrin tarihinde yerini korumaktadır. 3. Kara-Evli Aşireti: Karaevli ve Kuzyaka gibi bölgeler, Kara-Evli aşiretinin Kastamonu’da tarih boyunca varlığının kanıtıdır.
Kastamonu kökeni nereden gelir?
CASTAMON’DAN KASTAMONU’YA Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olmasına rağmen, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.
Kastamonu yüzde kaç Türk?
13. Karadeniz’e kıyı uzunluğu bakımından en uzun kıyı şeridine sahip il Kastamonu’dur.
Daday anlamı nedir?
Eskiden “Dadybra” olarak bilinen Daday, bereketli toprak anlamına geliyor. Yemyeşil bitki örtüsü ve sık ormanlarıyla bölge, adının hakkını veriyor. Daday Vadisi, Kastamonu’daki çam ağaçlarıyla kaplı Ballıdağ Oksijen Deposu’nun eteğinde bir cennet parçası.
Kastamonu’nun eski adı ne?
Gasslar sert karakterli savaşçılar olarak bilinirler. Gasslar tarafından kurulan ve bugün Kastamonu ve çevre illeri kapsayan ve Roma döneminde Paphlagonia (Pophlaginia) olarak adlandırılan şehirlerden biri de “Timonion veya Tumanna”dır.
Kastamonu Daday nasıl bir yer?
Daday Köroğlu, sıradağlar içinde bir grupta 980 metre yükseklikte bir ova gibi görünüyor. Vadiyi ortasından bölen Gökırmak’ın kollarından biridir. Arazi yapısı bakımından çok verimli topraklar yoktur. Dada ormanlarla çevrili olduğundan ekilebilir arazi sınırlıdır.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Çepniler laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Çepni Türkleri kimlerdir?
Oğuz kabilelerinin her biri farklı kültürel özelliklere sahiptir. Çepniler, Oğuzların 21. kabilesi olarak anılır. Bu kabilelere genellikle Çepni denir. Çepniler cesur ve yiğit insanlar olarak tasvir edilir.
Kastamonulular hangi boydan?
Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adlarının çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Kastamonu araç hangi Türk boyundan?
Araç adı ilk olarak Candaroğulları dönemine ait belgelerde karşımıza çıkmaktadır. Candaroğulları ve Osmanlılar, Arak adını uzun süre çevre köyleri birleştiren bir şehir merkezi olarak kullanmışlardır.
Çepniler yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Kastamonu nerenin göçmeni?
Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu, MS 14 yılında kurulmuştur. İmparatorluğun 395 yılında bölünmesiyle, tüm Anadolu gibi Bizans İmparatorluğu’na katılmıştır. Tarih öncesi çağlardan sonra, Gaslar (Gaşka Türkleri) bölgedeki (Paflagonya) Sümerlerin bilinen en eski koludur.
Kastamonu hangi beylik?
Şemsettin Yaman Candar’ın ölümünden sonra Kastamonu 1309 yılında Süleyman Paşa tarafından yeniden fethedilmiş, toprakları genişletilmiş, “Candaroğulları Beyliği” kurulmuş ve çobanlık dönemi sona ermiştir.
Kastamonu Çepni mi?
Çepni, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.